ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Δοκιμή Look Keo Power ant+ power meter pedals 2017

IMG_20170211_145614

 

 

Τα πετάλια – βατόμετρα της εταιρίας Look τα έχουμε ξανασυναντήσει σε άρθρο του περιοδικού μας πριν από 3 έτη. Η τότε έκδοση συνεργαζόταν με μονάδα της Polar κάτι που αποτελούσε περιορισμό στην ευρύτερη αγορά.

Πλέον οι μονάδα της Look έχει σύνδεση και ANT+ αλλά και Bluetooth που την καθιστά συμβατή με όλα τα μοντέλα android, iphone αλλά και μονάδων GPS. Δοκιμάσαμε τη νέα μονάδα με βατόμετρο μόνο στο αριστερό πόδι (look keo power essential) και σας μεταφέρουμε τις μετρήσεις μας….

 

Θα ήταν περίεργο μια μεγάλη εταιρία κατασκευής πεταλιών να μην έχει βατο-πετάλια. Η Look φρόντισε να αναπτύξει τη μονάδα της βγάζοντας στην παραγωγή 2 μοντέλα (μονό και διπλό πετάλι).

Παραλαμβάνοντας το κουτί, ο αγοραστής παίρνει : ένα σετ πετάλια look keo 2 max , ένα σένσορα μέτρησης (pod) , ένα κλειδί συγκράτησης του άξονα, ένα άλεν κλειδί και ένα crowfoot για σύσφιξη και μια βάση USB φόρτισης του σένσορα -μιας και σε αντίθεση με τα Garmin vector 2. ΔΕΝ έχουν μπαταρία. (*στη φωτό τα κλειδιά που χρειάζονται για την τοποθέτηση)

IMG_20170210_184430

Η τοποθέτησή τους γίνεται δυσκολότερα από ότι στα Garmin, καθώς το πετάλι πρέπει αρχικά να σφιχτεί με το χέρι. στη συνέχεια να ευθυγραμμιστεί η εγκοπή στην πίσω μεριά κάθετα στο μπράτσο του δισκοβραχίωνα 

, να κρατηθεί σταθερή η γωνία αυτή με το ειδικό κλειδί που παρέχεται και κατόπιν να σφιχτεί το πετάλι με ροπόκλειδο στα 35 NM. (Βλέπε φωτό)

IMG_20170210_184403

στη συνέχεια , τοποθετείται ο σένσορας από την πίσω μεριά του πεταλιού με κλιπ και προχωράμε σε καλιμπράρισμα της μονάδας όπως σε όλα τα βατόμετρα της αγοράς. Αυτό γίνεται αφού πρώτα κάνουμε 2 περιστροφές ώστε να ενεργοποιηθεί η μονάδα και να διαβάσει το Garmin ή το κινητό μας το πετάλι. μετά χωρίς να πατάμε στο πετάλι κάνουμε calibrate ως που να δούμε την ένδειξη “calibrate succesful” και είμαστε έτοιμοι για χρήση.

Στην περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας, πρέπει να κατεβάσουμε το λογισμικό Look keo Power από το App store. Η διαδικασία είναι απλή καθώς και η χρήση που γίνεται από τις δύο οθόνες που βλέπουμε παρακάτω. Η αναβάθμιση λογισμικού γίνεται μόνο με αυτό τον τρόπο, από το Look Keo power updater που είναι δωρεάν στο App store. Το μειονέκτημα της λειτουργίας με το κινητό, είναι πως αν ξεκινήσουμε μέτρηση και χτυπήσει το τηλέφωνο, η μέτρηση δραστηριότητας διακόπτεται, ενώ δεν καταφέραμε επιτυχώς να αποθηκεύσουμε τη δραστηριότητα ούτε να χρησιμοποιήσουμε τα laps. προφανώς το λογισμικό θέλει δουλειά ακόμα…
Screenshot_2017-02-10-19-21-51

 

 

 

Στη λειτουργία με τη χρήση ANT+ και μονάδα Garmin 520, ευτυχώς δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Η συνδεσιμότητα είναι εύκολη και σταθερή, ενώ για καλύτερη λειτουργία θα πρέπει να επιλέξετε διάβασμα της μονάδας κάθε 1 sec (όχι αυτόματο) και η ένδειξη να είναι άμεση (power) και όχι power every 3 sec.

Δοκιμάσαμε τη μονάδα για 2 μήνες, παράλληλα  με μονάδα Stages DA9000 G2 αλλά και rotor in-power (και μετά από ετήσια δοκιμή των Garmin Vector 2). Οι μετρήσεις που πήραμε από τα πετάλια της Look έχουν μεγάλη σταθερότητα χωρίς απόκλιση από μέρα σε μέρα με θερμοκρασίες από -2 έως και 28 βαθμούς κάτι πολύ χρήσιμο για έναν αθλητή ενώ είναι ακριβέστατα στα μεγάλα φορτία (βλέπε σπριντ).

Σαν στιγμιαία και μέση μέτρηση (power, av.power & normalized power) είναι λίγο πιο “αισιόδοξα” σε σχέση με το ανταγωνισμό. Μετρήσεις με Stages έδειξαν 10-12 βατ (στα 300) περισσότερα, χωρίς όμως να αλλάζουν τα μέγιστα και χωρίς “μύτες” η μηδενικά σε καμία περίπτωση δοκιμής.

Σε σχέση με τα Garmin πετάλια που είναι και ο άμεσος ανταγωνιστής τους, είναι:

+τοποθετούνται σε όλους τους δισκοβραχίωνες ανεξάρτητα το φάρδος τους

+πιο σταθερά σε ενδείξεις, και ανεπηρέαστα από κάθε calibrate

+πιο ακριβές στα sprint

+πιο στιβαρά σαν πετάλια

+έχουν επαναφορτιζόμενο σένσορα (διάρκεια 4 έως 5 εβδομάδες χωρίς φόρτιση)

-βαρύτερα σαν κατασκευές

-πιο δύσκολα στην τοποθέτηση/μεταφορά σε άλλο ποδήλατο

-απαιτούν ροπόκλειδο (σαν τα garmin πρώτης γενιάς)

-είναι ακριβότερα

IMG_20170210_182836

Σε περίπτωση που θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε διπλά, μπορούμε να αγοράσουμε αργότερα μόνο το δεξί πετάλι. Γενικά σαν επιλογή βατομέτρου η χρήση τους είναι πολύ αξιόλογη, αλλά θα πρέπει να σφίγγονται με το ροπόκλειδο για να παρέχουν σωστές ενδείξεις κάτι που μειώνει την ευκολία τοποθέτησης και μεταφοράς τους. (*αν σφιχτούν με απλό 19 άρι γερμανικό, με το χέρι, ΔΕΝ γράφουν σωστά. η απόκλιση τους φτάνει και το 10% !! )

Η στιβαρή κατασκευή, η ποιότητα κατασκευής τους και η συνέπεια μετρήσεων είναι παράγοντες   που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή τους, και σε αυτά τα Look Keo Power Essential είναι άκρως ικανοποιητικά.

Χαρακτηριστικά:

Βάρος σετ: 368 γρ

τιμή αγοράς: 919 ευρώ (μονό), 1539 (διπλό)

εγγύηση: 2 έτη

συνδεσιμότητα:  BLUETOOTH SMART: iOS 4 S +, ANDROID4.3 +, POLAR, LEZYNE, CATEYE,…

• ANT +: GARMIN, SIGMA, CATEYE, BONTRAGER, PRO, MIO, CICLOSPORT, PIONEER, POWERTAP, OSYNCE, MAGELLAN, FALK, SPECIALIZED, SUUNTO, SRM…

site: http://www.lookcycle.com/en/pedale/keo-power-dual-mode-essential/

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*