ΑΡΘΡΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Cinzia, μια ιστορία πενήντα χρόνων

 

Η γέννηση μιας εταιρίας που τα έχει όλα: δημιουργικότητα, στυλ και κορυφαία ποιότητα κατασκευής «Made in Italy»

Οι τρεις μορφές πίσω από την Cinzia: Primo Bombi, Maserati και Τάτσιο Νουβολάρι. Ορισμένοι άνδρες προορίζονται να αφήσουν το στίγμα τους σε αυτή τη ζωή. Ο Primo Bombi σίγουρα άφησε το σημάδι του στην ιστορία του ποδηλάτου.

cinzia9

Γεννήθηκε το 1901, και ονομάστηκε Primo επειδή ήταν το πρώτο παιδί του έτος του νέου αιώνα, και έμελλε να προφητεύει την επιτυχία του στο μέλλον. Εκείνη την εποχή, τα παιδιά άρχισαν να εργάζονται σε πολύ νεαρή ηλικία. Μόλις στα 14 έτη εργαζόταν ήδη ως βοηθός σε μια  εταιρεία βαφής ποδηλάτων. Το 1914 έπιασε δουλειά στη Maserati, την εταιρία που επρόκειτο να γίνει ένα από τα πιο διάσημα αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο.

Τότε απαρτίζοταν από μόνο πέντε άτομα: τους 3 αδερφούς Maserati, ένας μηχανικός και ο Primo Bombi, βαφέας . Αργότερα προσληφθεί και εκπαιδεύτηκε στο Severino Steelgrid® System και η εταιρεία αυτή αργότερα, σφράγισε μια σημαντική συμφωνία με την Malaguti και στη συνέχεια με η γερμανική DKW, το μεγαλύτερο κατασκευαστή μοτοσικλετών στον κόσμο.

cinzia3

Τη δεκαετία του 1960 ο άνεμος της αλλαγής στη μεταπολεμική περίοδο, ήθελε μοτοποδήλατα και ποδήλατα ως τα πιο ευρεία μεταφορικά μέσα.

Το 1964, ένας Ιταλός κατασκευαστής, εμπνευσμένος από το πτυσσόμενο ποδήλατο του Μπερσαλιέρι (εργαλείο τότε του Ιταλικού στρατού) ξεκίνησε το Graziella, ένα εύκολο στη μεταφορά σπαστό ποδήλατο που επρόκειτο σύντομα να ανέβει στην κορυφή της λίστας επιθυμιών των αγοριών και των κοριτσιών.

Το Graziella το καλοκαίρι του 1965 ύστερα από μελέτη του Bombi, δέχθηκε βελτιώσεις:

Μεγαλύτεροι τροχοί από 16 σε 20 ίντσες, μαλακότερο τιμόνι με μεγαλύτερη κούρμπα και όμορφο μεταλλικό χρώμα!

Η γέννηση ενός νέου ποδηλάτου που ήταν να είναι μια άμεση επιτυχία. Η γκάμα ποδηλάτων ολοένα και μεγάλωνε. Ενώ ο Bombi και η εταιρία Steelgrid® System εργάζονταν για τους νέο ποδήλατο, άκουσαν τον επιστάτη καλώντας την κόρη του:

«Cinzia; Cinzia! Πού είσαι;» και τότε υιοθέτησαν το όνομα αυτό για τη νέα σειρά ποδηλάτων τους ! Έτσι απλά !

cinzia5

Η εκτόξευση των Cinzia ήταν θέμα χρόνου. Επεκτάθηκε στα αγωνιστικά ποδήλατα και από το 1972, υπό την αιγίδα μιας ομάδας ποδηλασίας που αγωνίστηκε σε σημαντικές εθνικές και διεθνείς εκδηλώσεις, βρήκε τα φώτα της δημοσιότητας.

Τα κυριότερα γεγονότα το 1976 περιλαμβάνονται τα «6 Εταπ του Μιλάνο» και ο «Γύρος της Σαρδηνίας».

Η ομάδα του Ebo Cinzia μπήκε χορηγός στη Βελγική ομάδα Ferdi Van Den Haute -έξι φορές πρωταθλήτρια Βελγίου- με την οποία πήρε μέρος στον διεθνούς αναγνώρισης αγώνα «Μιλάνο-San Remo», όπου ανταγωνίστηκε ομάδες με αναβάτες όπως οι Basso, Merckx και Gimondi.

cinzia4

Η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίστηκε από μια έκρηξη πωλήσεων στη Γαλλία. Η νέα αυτή αγορά προώθησε τον Giuseppe Bombi να επικοινωνήσει με την Peugeot που εκτός από αυτοκίνητα, επίσης έφτιαχνε μοτοποδήλατα και αγωνιστικά ποδήλατα. Ταυτόχρονα συνεργάστηκε και με τα εργοστάσια Motobecane-MBK.

Μετά την υπογραφή αυτή των δύο σημαντικών συμβάσεων, άρχισε να παράγει ποδήλατα για τις δύο επιχειρήσεις.

Ακολούθησε συμφωνία με το «Δέκαθλο», η αλυσίδα καταστημάτων που ιδρύθηκε το 1976, για την οποίο εκατοντάδες χιλιάδες ποδήλατα ήταν να παραχθούν.

Η εκτόξευση της Cinzia συνέχισε, φθάνοντας το εκπληκτικό μέγεθος παραγωγής 360.000 ποδηλάτων το 1993. Η εταιρεία έγινε ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποδηλάτων στην Ιταλία και κορυφαίος εξαγωγέας στην πλούσια γαλλική αγορά.

cinzia7

Εκτός από τη Γαλλία, η εταιρεία άρχισε να λειτουργεί επίσης στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, την Αγγλία, Ελβετία και από το 1997, στη Ρωσία.

Στη χώρα μας, η Cinzia αντιπροσωπεύεται από την εταιρία Kassimatis Cycling στον Πειραιά, από το 1974.

Όπως Primo Bombi συνήθιζε να λέει:

«όταν βλέπεις ένα ποδήλατο, το πρώτο πράγμα που κρίνεις είναι το χρώμα του και το σχήμα. Εάν δεν συμπαθήσεις το χρώμα, δεν  κοιτάς το σχήμα»

cinzia

Σήμερα, η γκάμα της Cinzia αποτελείται από 100 μοντέλα, που περιλαμβάνουν από πτυσσόμενα ποδήλατα, ποδήλατα για παιδιά, άνδρες και γυναίκες, αγωνιστικά και ποδήλατα βουνού.

Η εταιρεία συνεχίζει να εισαγάγει τεχνικές καινοτομίες με μεγάλη προσοχή στη υγεία και ασφάλεια, έχοντας εκσυγχρονίσει τις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής των νέων μοντέλων.

50 χρόνια μετά, συνεχίζει να συμβολίζει το ισχυρό, Ιταλικά επιχειρηματικό πνεύμα που ενσαρκώνει έννοιες όπως «παράδοση» και «καινοτομία».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*