ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Product Review: Lezyne Super GPS

12105964_10208455621250436_2947993779452024751_n

Η εταιρία Lezyne είναι γνωστή για τα προϊόντα φωτισμού της. Πρόσφατα μπήκε στο χώρο των GPS παρουσιάζοντας 3 μικρούς υπολογιστές ταξιδίου για ποδήλατα που έχουν σαν χαρακτηριστικό τη στιβαρότητα κατασκευής, τη συμβατότητα με iphone και smartphones και την πληθωρική τους εμφάνιση.

Παραλάβαμε την θήκη της Lezyne με τις 3 μονάδες (mini gps / power gps & super gps) για δοκιμή από την εισαγωγική εταιρία Ksports και άμεσα τοποθετήσαμε την ακριβή μονάδα Super GPS στο ποδήλατο δοκιμής. Η μονάδα αυτή είναι η πληρέστερη από τις 3 σε λειτουργίες (η βασική διαφορά της με την power gps είναι πως εκτός από bluetooth είναι και ant+) και έρχεται με δική της βάση (x-lock που θέλει πάτημα και στρίψιμο μαζί) καθώς έχει διαφορετική στήριξη από τα δημοφιλή Garmin. Παρέχεται και forward mount kit που βγάζει τη μονάδα μπροστά από το τιμόνι.

12072679_10208455621090432_1478288765637222157_n

Η μονάδα έχει διαστάσεις (46,5χ73,2χ27) είναι σε μέγεθος παρόμοια με το edge 520 (49x73x21) και σημαντικά μεγαλύτερη από το edge 500 που χρησιμοποιήσαμε σαν μονάδα αναφοράς. Έρχεται σε μαύρο χρώμα με πλαστικό composed matrix πλαστικό υλικό και πλαίσιο αλουμινίου που προστατεύει αλλά δίνει και μια πιο “ακριβή” αίσθηση στον καταναλωτή ενώ μοιράζεται την αισθητική των iphone.

Το Super GPS έχει 4 πλαϊνά κουμπιά και μια υποδοχή σύνδεσης με usb που σφαλίζει στεγανά με μια ελαστική μεμβράνη. Η αυτονομία της μονάδας είναι η μεγαλύτερη με 22 ώρες αυτονομίας της μπαταρίας και 400 ώρες καταγραφής μετρήσεων ενώ το μενού της αποδείχτηκε απλό και λειτουργικό. Πολύ σημαντικό είναι πως η οθόνη του είναι τρομερά ευανάγνωστη και τα νούμερα αρκετά μεγάλα.

Φυσικά η συσκευή είναι αδιάβροχη ενώ δείχνει να μην έχει ανάγκη από θήκες καθώς φαίνεται ανθεκτική στις πτώσεις κ τα χτυπήματα (σε φυσιολογικά πλαίσια πάντα).

Πολύ μεγάλη σημασία έχει δοθεί στη σύνδεση GPS και Clonass με Ρωσικούς και Αμερικάνικους δορυφόρους προκειμένου το σήμα να είναι γρήγορο στην ανάκτηση και στην απόδοση κάτι που διαπιστώσαμε άμεσα καθώς ο χρόνος εύρεσης δορυφόρων είναι ελάχιστος.

Πράγματι ο επεξεργαστής της μονάδας είναι πολύ γρήγορος ενώ σίγουρη και ταχεία είναι η εύρεση των συσκευών όπως ο παλμογράφος, το βατόμετρο (Rotor Inpower στην περίπτωσή μας) αλλά και το κινητό τηλέφωνο.

Ανοίγοντας τον πόλεμο σε συσκευές “καθρέπτες” που δεν είναι GPS αλλά συνδέονται με smart phones απεικονίζοντας στην οθόνη τους τα στοιχεία κλήσης, μηνυμάτων και σύνδεσης, το Super GPS κάνει και τα δύο καθώς ενώνεται με κινητά μέσο bluetooth χωρίς να απαιτεί το GPS του κινητού για να λειτουργήσει.

Ενημερώνει στην οθόνη για κλίσεις, μηνύματα, email αλλά το κάνει καλύτερα με μονάδες iphone παρά android -μιας και η σύνδεση του δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική με όλες τις συσκευές (πχ συνδέθηκε με samsung αλλά όχι με sony).

Πολύ καλή είναι η απόδοση της οθόνης καθώς διαθέτει προστασία αντανάκλασης και είναι ορατή από κάθε γωνία 180 μοίρες αυξάνοντας την χρηστικότητα της μονάδας.

Η οθόνη διαθέτει 4 σειρές ενδείξεων (semi customized) καθώς οι πρώτες 3 σειρές απεικονίζουν την προεπιλεγμένη ένδειξη (πχ ταχύτητα, απόσταση, παλμούς) και η 4η σειρά είναι κυλιόμενη παρέχοντας Δύναμη, χρόνο, cadence και όλες τις ενδείξεις που θα χρειαστείτε ποτέ. Αυτή η εν κινήσει εναλλαγή γίνεται με το δεξί επάνω κουμπί ενώ το κάτω δεξιά είναι το lap. Αυτό το ευαίσθητο σημείο, αποτελεί και τη μόνη “Αχίλλειο πτέρνα” κατ εμάς καθώς όταν πατήσεις lap, βγαίνει μια κάρτα με το χρόνο και όλα τα δυναμικά στοιχεία (μέσα watt, απόσταση, παλμοί -βλέπε πιο κάτω στοιχεία απεικόνισης) αλλά δεν υπάρχει σταθερή ένδειξη lap time.

Έτσι δεν μπορείς να εκτελέσεις διαλλειματικές ασκήσεις καθώς πρέπει αν θέλεις να υπολογίσεις το χρόνο που πέρασε από το ολικό χρονόμετρο. Φυσικά στον υπολογιστή αργότερα στη σελίδα http://www.lezyne.com/gpsroot/gps_login.php μπορείς να δεις τα πάντα:

lezyne4

Η τοποθέτηση της εταιρίας περί του θέματος είναι πως η μονάδα δεν απευθύνεται σε αθλητές, αλλά είναι κρίμα μια τόσο πλήρη πρόταση να στερείται αυτής της ένδειξης.

Πληροφορίες λένε πως το λογισμικό θα αναβαθμιστεί στο μέλλον και θα παρέχεται η ένδειξη αν το θελήσουν οι καταναλωτές, αυτή τη στιγμή όμως δεν προσφέρεται. 

lezyne2

lezynme1

Φυσικά τα αρχεία είναι συμβατά με όλες τις πλατφόρμες ανάλυσης δεδομένων (training peaks, strava κλπ) αλλά και η Lezyne έχει μια πολύ γρήγορη και αναλυτική πλατφόρμα που υπερέχει κατά πολύ από την πλειοψηφία των ανταγωνιστών της (βλέπε bryton, polar για παράδειγμα) με πλήρες χάρτες και απεικόνιση γύρων και στοιχείων προπόνησης όπως βατ, ταχύτητα κλπ. (βλέπε διάγραμμα).

Εν κατακλείδι, η μονάδα Super GPS της Lezyne είναι μια εξαιρετικά συμφέρουσα επιλογή με δύο μονάχα μειονεκτήματα: δεν παρέχεται επιλογή αγοράς κιτ με παλμογράφο και speed/cadence αισθητήρες αφού η εταιρία δεν παράγει ακόμα αλλά σε προτρέπει να αγοράσεις από ανταγωνιστική εταιρία και δεν υπάρχει σταθερή επιλογή lap time.

Η συνδεσιμότητα με βατόμετρο, τηλέφωνο και όλες τις συσκευές bluetooth, ant+ γίνεται ταχύτητα, εύκολα και το μενού της μονάδας είναι απλό και εύχρηστο.

Σίγουρα η μονάδα λειτουργικά δίνει την αίσθηση πως απευθύνεται όχι σε ταγμένους αθλητές του σπορ αλλά σίγουρα είναι πιο απλουστευμένη και καλοφτιαγμένη από τον ανταγωνισμό που γνωρίζουμε. Η τιμή του δε είναι άκρως δελεαστική. Στα μεγάλα υπέρ η ευανάγνωστες ενδείξεις η απλότητα χειρισμών του.

 Όπως σχολίασε και ο Kyle Casteel, ο product manager της Lezyne:

” Χρειάστηκαν 2 χρόνια και 12 σχεδιαστές. Δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός των κοντέρ που έγινε από το μηδέν αλλά και ο προγραμματισμός τους, ο σχεδιασμός του ιστότοπου και των εφαρμογών τους.”

..και αυτό διαφαίνεται καθώς η μονάδες της Lezyne είναι ποιοτικές και άρτιες λειτουργικά.

Μίνι ταυτότητα

Aντιπρόσωπος: Ksports, Χάρυ Κατίκας ΑΕΒΕ

site: www.ksports.gr

Βάρος: 76 γρ

Τιμή: 205 ευρώ

 

Βαθμολογία

Σχεδιασμός: 4,5/5

Αντοχή: 4,5/5

Εργονομία: 4/5

Λειτουργίες: 4/5

Σχέση τιμής απόδοσης: 4,5/5

Product-gps-supergps-zoom3Product-gps-supergps-zoom9

 

τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαστάσεις:

Computer 46.5mm (W) x 73.2mm (L) x 27mm ,

Οθόνη 30.4mm (W) x 37.8mm (L)

Σύνδεση με:

 • Receive text, email and phone call notifications when paired with Bluetooth® Smart enabled iOS or Android devices
 • Upload directly to GPS Root website for ride organizing and analysis
 • Instant download of ride files (.fit) via plug-and-play flash drive technology (Windows/Mac)
 • Compatible with third-party sites like Strava™ and TrainingPeaks®
 • Reads Bluetooth® Smart or ANT+™ equipped heart rate, cadence/speed and power sensors
 • Sync rides via Bluetooth®Smart to the Lezyne Ally phone app

Στοιχεία απεικόνησης:

 • Heart Rate*: Current, Average, Max.
 • Cadence*: Current, Average
 • Power* (6 data display options)
 • Speed: Current, Average, Max
 • Distance: Current, Trip Total, Trip 2, Odometer
 • Time: Ride Time, Clock
 • Laps
 • Elevation: Ascent, Descent, Current
 • Calories
 • GPS signal strength
 • Battery life indicator
 • Connected devices icons
 • Semi-customizable display: 2, 3 or 4 fields

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*