ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ

Διαδρομές: Φυλή

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Ρέμα Γιαννούλας

Λίγο έξω από το χωριό Φυλή, ξεκινά ένα μονοπάτι που διασχίζει ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι. Η διαδρομή συμπεριλαμβάνει χωματόδρομο που οδηγεί έως το Θράσιο Πεδίο. 

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν δεν υπήρχε η Αττική Οδός, από το σπίτι μου στο Περιστέρι, έφτανα στα Δερβενοχώρια, μέσω χωματόδρομων. Από το Ποικίλο όρος, στο Θράσιο Πεδίο, και από εκεί Φυλή, ανέβασμα στα Χασιά, τα Δερβενοχώρια, για να καταλήξω στην πεδιάδα της Θήβας. Σε όλη αυτή τη διαδρομή αυτό που με εντυπωσίαζε πάντα ήταν το πέρασμα από το μικρό φαράγγι, το ρέμα της Γιαννούλας, που οδηγούσε από το Θράσιο Πεδίο στο χωριό Φυλή. Μέτα από 15 περίπου χρόνια επιστρέφω στο ίδιο μέρος για να κάνω πάλι το ίδιο μονοπάτι, αυτή τη φορά, όχι με μια enduro μοτοσυκλέτα, αλλά με ποδήλατο.

Φορτώνω λοιπόν το ποδήλατο στο αυτοκίνητο και ανηφορίζω προς τη Φυλή, όπου θα αφήσω το αυτοκίνητο, και θα συνεχίσω με το ποδήλατο. Γύρω στα 600 μέτρα μετά τις τελευταίες ταβέρνες, στα δεξιά, υπάρχει ένας μικρός χωματόδρομος, ο οποίος οδηγεί μετά από λίγο στο μονοπάτι, στην πλαγιά του  βουνού. Το μονοπάτι είναι εύκολο, καθώς είναι ελαφρώς κατηφορικό, χωρίς πέτρες ή άλλα εμπόδια, και έτσι δεν χρειάζεται από κάποιον ιδιαίτερες ικανότητες ή ένα DH ποδήλατο. Κατηφορίζω για λίγη ώρα, έως το μονοπάτι να με οδηγήσει στο μικρό χείμαρρο, το ρέμα της Γιαννούλας, που αυτή την περίοδο έχει ακόμα λίγο νερό. Το χειμώνα ή αρχές της άνοιξης το νερό έχει αρκετό ύψος και μπορεί να είναι πρόβλημα. Από αυτό το σημείο το μονοπάτι, για χίλια περίπου μέτρα, πηγαίνει παράλληλα σχεδόν με τη κοίτη μέσα από το στενό πέρασμα των βουνών. Πεύκα, πλατάνια, και μικροί θάμνοι ξεπηδούν μέσα από το βραχώδες τοπίο, δίνοντας ένα καταπράσινο χρώμα-αυτή την περίοδο του χρόνου- σε ένα άγριο τοπίο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μονοπάτι περνάει ανάμεσα σε βράχια, ενώ δύο φορές περνάει στη απέναντι πλευρά του χειμάρρου. Λίγο πιο κάτω, στο σημείο που συναντιόνται δύο χείμαρροι, το ρέμα της Γιαννούλας με το ρέμα της Θοδώρας, το μονοπάτι στρίβει βόρεια, και ανηφορίζει σε ένα ανοικτό τοπίο, για να βρεθώ σε περίπου σε 400 μέτρα σε ένα χωματόδρομο. Στα δεξιά ο χωματόδρομος οδηγεί ψηλότερα ανάμεσα στα βουνά, εγώ όμως πηγαίνω αριστερά (νότια) ακολουθώντας το φαράγγι, από λίγο πιο ψηλά όμως. Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δρόμος δεν χρησιμοποιείται, η σαθρή πέτρα κάνει δύσκολη την οδήγηση, ειδικά στις ανηφόρες για αυτό χρειάζεται να έχει κανείς καλά λάστιχα αλλά και τη σωστή πίεση. Αλλιώς στα χέρια και περπάτημα. Μετά την πρώτη ανηφόρα, ο δρόμος οδηγεί σε ένα σημείο με πανοραμική θέα. Περιτριγυρισμένος από τις κορυφές, με το στενό φαράγγι πίσω μου, απολαμβάνω για λίγο το τοπίο, με τις ομαλές πλέον πλαγιές και το Σαρωνικό στο βάθος. Ο χωματόδρομος θα ανηφορίσει και θα κατηφορίσει αρκετές φορές πριν με οδηγήσει σε ένα παλιό λατομείο, και από εκεί στο Θράσιο Πεδίο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολουθώ τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που για μια ακόμα φορά θα με περάσει από την κοίτη του χειμάρρου, πριν αρχίσω να ανηφορίζω πίσω προς τη Φυλή. Η τοποθεσία αυτή του Θράσιου Πεδίου λέγεται Θέση Κύριλλου και ένας ανηφορικός δρόμος σε οδηγεί στην πίσω πλευρά, και στη Φυλή. Με τον ήλιο να έχει δύσει πριν από ώρα αρχίζω την ανάβαση που θα με οδηγήσει από τα 200 μέτρα στα 430. Η προχωρημένη ώρα βοηθά στο να ποδηλατώ πιο ευχάριστα καθώς η καλοκαιρινή θερμοκρασία έχει πέσει αρκετά. Με το σκοτάδι να καλύπτει τα πάντα και τα φώτα να λαμπιρίζουν έως πέρα το Σαρωνικό το τοπίο θα μπορούσα να πω ότι είναι μαγευτικό, ακόμα και για μια βιομηχανική περιοχή όπως το Θράσιο Πεδίο. Λίγο μετά ο δρόμος οδηγεί πίσω από το βουνό, αφήνοντας πίσω τον Σαρωνικό, για να κατηφορίσω έως τη Φυλή και στο σημείο που έχω αφήσει το αυτοκίνητο.

Μετά από λίγο, καθώς κατευθύνομαι προς το σπίτι, αναλογίζομαι πόσο διαφορετικό είναι να κάνεις μια διαδρομή που έκανες με μια enduro μοτοσυκλέτα, με ποδήλατο. Σίγουρα υπάρχει ευχαρίστηση και στα δύο, απλά με το ποδήλατο έρχεσαι πιο κοντά σε ένα τοπίο, καθώς είναι δύσκολο πολλές φορές να κλείσεις το γκάζι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η διαδρομή είναι ένας κύκλος 12,6 χιλιομέτρων, με υψομετρικά +421/-411 μέτρα, και περιλαμβάνει τα πάντα. Μονοπάτι, χωματόδρομο, άσφαλτο, ανηφόρες, κατηφόρες, ανοικτά τοπία, φαράγγι. Η διαδρομή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε ΜΤΒ (XC ή allmountain ). Το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες. Απλά στις ανηφόρες, στον χωματόδρομο, χρειάζεσαι καλά λάστιχα καθώς υπάρχει σαθρή πέτρα, αλλιώς περπάτημα- δεν είναι μεγάλη απόσταση. Η μικρή απόσταση επιτρέπει και από λιγότερο γυμνασμένους ποδηλάτες να ολοκληρώσουν τον κύκλο.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Ένα άγριο τοπίο, με βραχώδεις πλαγιές και χαμηλή βλάστηση, με διάσπαρτα πεύκα, στα όρια του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας. Η περιοχή στην αρχαιότητα ήταν σημαντική, κάτι που μαρτυρά και το υπάρχον φρούριο λίγο πιο ψηλά, καθώς ήταν το πέρασμα από την Βοιωτία στην Αττική. Στη Φυλή μπορεί κανείς να φτάσει από τα Ανω Λιόσια ή μέσω Αττικής Οδού- έξοδος Ασπρόπυργος- Θέση Κύριλλος.

ΦΑΓΗΤΟ

Πάρτε μαζί σας κάτι φαγώσιμο και αρκετό νερό, καθώς σε όλη τη διαδρομή, το μόνο σημείο που θα βρείτε να φάτε ή να πιείτε είναι το χωριό Φυλή. Οι ταβέρνες με τα ψητά είναι σίγουρα μια πρόκληση, που καλύτερα όμως να την αφήσετε για μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής. Τότε θα έχετε και μια καλή δικαιολογία την αναπλήρωση της ενέργειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

3 Comments

 1. Μόλις προστέθηκε στα αγαπημένα μου!

  Μ’ αρέσει πολύ το blog. Συνέχισε την καλή
  δουλειά σου.

 2. Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα
  σου θα το δημοσιεύσω και σε πολλούς άλλους να το μάθουν.

 3. Πρώτη φορά επισκέπτομαι το site σου και είμαι πολύ ενθουσιαμένος που
  έχει τόσο χρήσιμα άρθρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*